Priorat

·····

La Morera de Montsant

Celler

JOAN AMETLLER

Al tombant de segle XXI, va prendre vida el projecte del Priorat. En Joan era un gran apassionat del territori, se’l coneixia bé i sabia del prestigi dels seus terrers i de l’excepcionalitat dels seus vins. Moltes visites, uns quants assessoraments i bons companys de viatge van precedir el descobriment d’una parcel·la semi boscosa, al terme municipal de Porrera, on hi va poder recuperar vuit mil ceps abandonats.

MAS MUSTARDÓ

Porrera fou el punt de partida d’un projecte que es va consolidar a la finca de Mas Mustardó, a la Morera de Montsant. Un entorn únic, abraçat per la majestuosa Serra del Montsant, on s’hi van fer noves plantacions al llarg dels següents anys i on aviat s’hi construiria el celler que permetria elaborar els propis vins. Un nou somni fet realitat.

Al Priorat, des d’aleshores fins avui, hem fet renéixer finques i hem acompanyat amb el màxim respecte el naixement de nous fruits, mentre que al celler s’hi mima al màxim el procés d’elaboració dels vins. Ens mou la il·lusió d’embotellar trossets de territori per posar El Priorat a l’abast de tothom, i així ho fem sota les marques Clos Corriol, Clos Mustardó i els Igols, tot reivindicant la garnatxa, una de les varietats autòctones d’aquest territori amb renom internacional.

ELS SÒLS DEL PRIORAT

La roca mare i el sòl poden determinar les característiques de la vinya i el raïm que hi brota. A les nostres finques de Porrera hi predominen la llicorella llimosa, és a dir, la roca laminada de colors marrons o blaus, composada per llims; i la llicorella devoniana, molt trencadissa de color fosc i amb molta presència d’oxidacions ferruginoses. En canvi, a la Morera de Montsant els sòls són predominantment argilosos i calcaris, amb roques de gra fi i color vermellós.

Finca LES SOLANES

100% GARNATXA NEGRA
SÒLS DE LLICORELLA

1. VINYA DE L’ALZINA
2. VINYA DELS BOLIVIANS

Els primers paisatges del Priorat que van captivar en Joan Ametller envoltaven Les Solanes, prop de Porrera, on el seu esperit visionari li va permetre imaginar, i aviat fer realitat sobre el terreny, els traços de diversos costers, en finques extraordinàries com la dels Bolivians, amb una pronunciada pendent que supera de mitjana el 49% d’inclinació. En aquest paratge, i sobre sòls de llicorella, hi neixen unes vinyes de garnatxa que cada any donen vins excepcionalment únics i de terrer.

“En diem la vinya dels Bolivians en homenatge als treballadors que es van deixar la pell per fer possible la proesa”

Joan Ametller

MAS MUSTARDÓ

SÒLS CALCARIS

1. GARNATXA NEGRA
2. GARNATXA BLANCA
3. MERLOT
4. CABERNET SAUVIGNON

Uns anys més tard, es van plantar nous ceps a la Morera de Montsant, recuperant també una zona on tradicionalment s’hi havia cultivat vinya i que després de dècades d’abandonament havia esdevingut terreny boscós. La finca de Mas Mustardó acull les instal·lacions del celler des de l’any 2004.

Viticultura

A casa ens han ensenyat a escoltar la terra i a oferir-li l’acompanyament que necessita sempre de forma respectuosa. Seguim de prop tot el seu cicle vital i fem poda d’hivern, poda en verd i verema i la resta de tractaments de forma manual per poder esculpir el cep, preparar-lo d’un any a l’altre, i regular la producció per obtenir els raïms de la més excel·lent qualitat.
A la finca de les Solanes hi tenim vinyes velles d’entre 60 i 75 anys i hi conreem la varietat autòctona garnatxa negra amb rendiments baixos que difícilment arriben al 1⁄2 kg per cep i que destinem a l’elaboració d’Els Igols, pura essència del Priorat.
Mas Mustardó té les vinyes a unes altituds d’entre 650 i 720 metres, i la seva proximitat a la Serra del Montsant aporta el caràcter dels seus sòls argilo-calcaris als raïms. A les vinyes que envolten el celler hi treballem majoritàriament garnatxa negra i garnatxa blanca, amb unes poques parcel·les de merlot i cabernet sauvignon.

Celler

El nostre objectiu és elaborar un vi honest i sense embolcalls. Un vi que conservi l’empremta del sòl, del clima i de les seves varietats, que sigui capaç de fer gaudir del Priorat sense complexos. I per aconseguir l’excel·lència en el vi, tenim clar que cal cuidar tot el procés d’elaboració, del cep a l’ampolla, per aconseguir que els nostres vins capturin l’essència d’un dels millors terroirs del món.

Creem vins sincers, que no enganyen, accessibles a tothom que s’hi vulgui apropar.

Al Celler Ametller treballem per posar el Priorat al teu abast.

Jaume Mas és l’enòleg del celler Joan Ametller al Priorat

· VINS ·

CLOS CORRIOL BLANC 2020

CLOS MUSTARDÓ BLANC 2018

ELS IGOLS 2011

CLOS CORRIOL SELECCIÓ 2017

CLOS MUSTARDÓ NEGRE 2016

Clos Corriol Rosat

CLOS CORRIOL ROSAT 2020