· Orígens ·

8 generacions
preservant les tradicions

Masia de la Rovira Roja on hi va néixer la vuitena generació dels Ametller

Som la vuitena generació dels Ametller i ens enorgulleix reprendre la llarga tradició vitivinícola dels nostres avantpassats. Per això ens presentem com a Família Ametller, perquè creiem en el que fem i així ho reivindiquem signant amb el nostre cognom. Des d’aquest projecte de vida, manifestem l’estima infinita per la terra i el seu fruit, alhora que reivindiquem la figura del pagès, tan present en el nostre ADN, i honorem el llinatge, que és, sens dubte, el més preciós llegat que hom pot tenir.

Compartint els
valors de l’esforç

Josep Ametller, a l’esquerra; Joan Ametller al centre i Jordi Ametller a la dreta en un dia de verema de mitjans dels anys 90

Els Ametller compartim en l’ADN els valors de l’esforç, la dedicació i la determinació; i tenim en el vi el denominador comú que uneix a les set generacions que des de 1830 ens precedeixen en el cultiu de la vinya i l’elaboració del seu fruit. Hem de buscar els orígens al municipi de Salomó (Tarragonès) i aviat continuem escrivint la història des de Sant Martí Sarroca, al Penedès, on la família hi va adquirir les primeres vinyes, a les quals hi hem anat sumant poc a poc noves parcel·les.

1967. M. Àngels Civill i Joan Ametller, amb tres dels seus ffills: Joan, Glòria i M. Àngels (als braços de la mare).

Des de 1830
de pares a
fills

Des de 1830, les finques han anat passant de pares a fills, fins arribar a nosaltres. Som en Joan, Glòria, M. Àngels, Jordi i Josep, els cinc germans de la generació actual, i ens sabem responsables de donar continuïtat als predecessors en la cura del paisatge, en acompanyar la vinya en tots els seus cicles vitals, i en la gestació i embotellat dels nostres propis vins.

1982. Els germans Ametller Civill. D’esquerra a dreta, i de dalt a baix: Glòria Ametller, Jordi Ametller, M. Àngels Ametller, Joan Ametller, Josep Ametller

· Història ·

A tombants de segle XXI, el primogènit de la vuitena generació dels Ametller, Joan Ametller, va reempeltar la tradició de la família d’elaborar i embotellar els seus propis vins

Escriptura de l’any 1847 on consta el canvi de propietat en benefici de Joan Ametller i Fortuny d’unes vinyes velles del Penedès
Les vinyes de la vuitena generació les va heretar en Jordi, el germà que va seguir cuidant les finques de la família quan el pare va faltar. Ell, juntament amb en Josep, el petit, han fet més reconegut el nostre cognom gràcies al projecte d’Ametller Origen, des d’on han fet seus els valors apresos a casa de respectar al màxim el pagès i els orígens del producte per fer-los arribar directament al consumidor.
·· 4 Generacions de Joans Ametller ··

PRESENT I FUTUR

Any 2020. Joan Ametller, a les vinyes de Mata d’Abelló

I ara, de la mà de Joan Ametller, l’hereu que no ho va ser perquè va triar estudiar i allunyar-se inicialment de la tradició vitivinícola de la família, la història dels Ametller recupera aquesta vessant elaboradora de vins que naixen de la propietat que, i que durant pocs anys havia quedat aturada. El punt de partida fou al Priorat, al celler que vam construir a la Morera de Montsant, i més tard, vam iniciar l’embotellat de vins del nostre Penedès natal.

“A casa, com en moltes d’altres cases de pagès, sempre hi hem fet vi. Recordo l’arribada del tractor, a vessar de raïm com a resultat d’aquelles llargues jornades a la vinya; recordo també l’olor de most quan començava la premsada i les muntanyes de brisa que s’acumulaven a l’entrada del pati…”

Joan Ametller

Masia Cal Sagué de Torrelles de Foix, bressol dels Civill on va néixer M. Àngels Civill, mare de l’actual generació dels Ametller.